IT-partner understreger behovet for at skabe værdi gennem et dybt, forpligtende samarbejde samt lokal forståelse og tilstedeværelse.
Magenta Grønland ApS har gennem snart seks år etableret sig som en central aktør inden for digital udvikling med tilstedeværelse i Grønland. Man har bl.a. været tæt inde over udviklingen af den grønlandske datafordeler – en central komponent i digitaliseringen, der letter udveksling af information mellem myndigheder, borgere og virksomheder – samt udviklet et velfungerende panthåndteringssystem.
Et grundlæggende element i virksomhedens virke er et stærkt fokus på at oparbejde og vedligeholde langsigtede relationer samt forståelse for lokale behov.
“Vi ønsker at være betroet rådgiver for kunderne, og det kræver både nærvær, tilgængelighed og dyb indsigt i deres udfordringer og forretningsgange,” siger Bent Handberg, direktør for Magenta Grønland ApS.
“Vi har fire medarbejdere fast i Grønland – og er 10 på vores grønlandske team i Danmark. Jeg rejser selv til Nuuk mindst seks gange årligt for at holde tæt kontakt med kunder og vores lokale medarbejdere,” siger Bent Handberg. Det sikrer opdateret kendskab til kundernes behov, historik og processer samt den generelle udvikling i det grønlandske samfund.
Samtidig går man længere end vanligt for en IT-partner for at forstå og støtte op om specifikke opgaver. I forbindelse med et stort, aktuelt projekt for Skattestyrelsen har Magenta fx været involveret i det lovforberedende arbejde. Det giver detailviden, som ellers kan være svær at opnå.
“Vi får en mere grundlæggende forståelse, når vi er med i processen fra start til slut. Det gør os mere effektive og sparer i sidste ende tid og omkostninger for kunden,” forklarer Bent Handberg.
Agil tilgang og stabilitet gennem samarbejde
Magenta arbejder ud fra en agil model, som har vist sig at være særligt effektiv i Grønland.
“I vores tilgang prioriterer vi at bygge projekter op omkring en “minimumsløsning” med lige præcis den rette mængde funktioner til at kunne anvendes af de første brugere. Det giver hurtigt kunden værdi, og vi kan lettere efterfølgende justere og udvide løsningen baseret på kundernes feedback,” siger Bent Handberg. Denne tilgang – kombineret med anvendelsen af Open Source-teknologier – gør Magenta til en stabil samarbejdspartner, som tilpasser sig kundernes ændrede behov undervejs i projektet, og ifølge Bent Handberg er denne fleksibilitet med til at sikre gode løsninger og langvarige relationer. Samtidig er indgåelse af langsigtede rammeaftaler en vigtig del af Magentas strategi.
“Jeg ser ofte, hvordan korte samarbejdsrelationer med skiftende leverandører leder til højere priser og forsinkelser i projektfremdriften. Det vil vi gerne være med til at gøre op med,” påpeger Bent Handberg.
Her er et godt eksempel samarbejdet med Digitaliseringsstyrelsen, hvor Magenta fungerer som både betroet IT-partner samt vidensbank for styrelsen i en branche præget af hyppige udskiftninger.
Værdifuld rådgivning og tilstedeværelse i Grønland
Magenta prioriterer at blive en værdifuld rådgiver for sine kunder og har en klar strategi om, at samarbejde og værdiskabelse bør gå hånd i hånd.
“Vi tager ansvar for at bidrage til at identificere områder hos kunderne, hvor vi sammen kan skabe størst værdi. Det handler om at blive betragtet som en partner, der tænker langsigtet,” understreger Bent Handberg. Denne tilgang afspejler tillige virksomhedens engagement i at levere værdi til det grønlandske samfund. Her styrker Magentas erfaringer og tætte tilstedeværelse kundernes forretning og giver dem mere end blot enkeltstående løsninger.
Den stadigt stærkere grønlandske infrastruktur – og navnlig den nye lufthavn i Nuuk – giver også grund til optimisme.
“Bedre og billigere flyforbindelser vil gøre det nemmere for os at tiltrække dygtige specialister, som kan støtte op om den grønlandske digitalisering,” siger Bent Handberg.
