Magenta udvikler returpantløsninger i Grønland

Fra 1. januar 2024 indfører Grønland et helt nyt returpantsystem, og det er Magenta Grønland, der gør det muligt

Det grønlandske Landsting, Inatsisartut, har vedtaget at indføre et nyt returpantsystem, som træder i kraft 1. januar 2024. Formålet er at øge forbrugernes valgmuligheder og sikre, at der kommer pant på flere typer emballage.

Den digitale understøttelse af den nye pant-ordning består i alt væsentligt af 2 dele: Opkrævning af pant, når emballagen indføres i Grønland, og udbetaling af pant til virksomheder (forretninger, kiosker, restauranter o.lign.), når borgerne har leveret emballagen tilbage.

Skattestyrelsen i Grønland skal i det nye system opkræve pant af importerede drikkevarer, mens ESANI A/S (Grønlands Nationale Affaldsselskab) vil sørge for indsamling af emballage og udbetaling af pant til forretningerne. Det er Magenta Grønland, der leverer IT-delen af det nye pantsystem til både ESANI og Skattestyrelsen. 

Hos Skattestyrelsen implementeres returpantindberetningen som en udvidelse af det nye toldsystem, som Magenta også er i gang med at udvikle.

Hos ESANI bliver der udviklet en ny Pantportal, som håndterer alle aspekter af det nye pantsystem: Indberetning af stregkoder for produkter med pant, indlæsning af data fra pantautomater samt beregning af den pant, som skal udbetales til virksomhederne. Der implementeres endvidere en app-lignende løsning, som giver forretninger, der ikke har en pantautomat, mulighed for at scanne og opgøre pant ved hjælp af en mobiltelefon. 

Lovgrundlaget for emballagebekendtgørelsen og det nye returpantsystem kom først på plads i oktober 2023, med ikrafttrædelse allerede d. 1. januar 2024. Det betyder, at de processer der skal understøttes af løsningerne, i realiteten bliver designet sideløbende med udviklingen af de to systemer. 

Dette er en spændende og krævende proces, som forudsætter en agil tilgang til udviklingen og stor fleksibilitet og evne til hurtigt at skifte retning undervejs i udviklingsforløbet. Det er denne arbejdsform, der sammen med vores konsekvente open source-tilgang efterhånden er blevet Magentas varemærke i Grønland.

Vi glæder os til at fortælle mere løbende.

Magenta udvikler returpantløsninger i Grønland

Webinar om bæredygtig it d. 6. juni – Opnå besparelser og reducér dit CO2-aftryk

Kom til webinar om OS2borgerPC, der ud over at beskytte kommunens borgere mod keyloggers og datatyveri også er en bæredygtig it-løsning, der reducerer jeres årlige omkostninger.

I webinaret fortæller it-konsulent fra Gladsaxe Kommune Anders Vejgaard om kommunens erfaringer med brug af OS2borgerPC, og uden at sige for meget, kan vi afsløre, at kommunen årligt sparer 12.000 kwh – svarende til 7 gennemsnitsdanskeres årlige elforbrug. Derudover levetidsforlænger kommunen eksisterende hardware markant, hvilket i sig selv er godt for både pengepungen og kommunens CO2-udslip.

Læs mere »