
I november afholdt vi en workshop omhandlende udvikling af et dysleksiværktøj til Linux Desktop. Helt overordnet var formålet at undersøge, om vi på sigt kan udvikle et dysleksiværktøj til OS2borgerPC, så ordblinde og andre med læsevanskeligheder kan få hjælp til jobansøgninger og lignende på de offentlige PC’er.
Vi startede workshoppen med at afdække markedet. På Windows findes der en del tilgængelighedsværktøjer til dansk, som primært er skabt og vedligeholdt af tredjeparter. Disse fungerer på nuværende tidspunkt ikke til Linux uden for browseren (browserudvidelser). I Magenta er vi interesserede i en løsning, der virker i LibreOffice – og helst helt lokalt af hensyn til privatlivsbeskyttelse. De gængse Windows-løsninger kører ikke lokalt, men sender typisk data til eks. Microsoft eller Amazon, så vores hypotetiske løsning ville på dette punkt være en forbedring ift. status quo.
På Linux findes der et værktøj, der hedder “Typing Booster”. Typing Booster hjælper – som navnet antyder – en bruger med at skrive hurtigere på tastaturet.
Typing Booster lever op til følgende behov:
- Mens man skriver, dukker der en boks op med ordforslag. Man kan klikke på et ord, som herefter indsættes.
- Det er muligt at få oplæst ordene.
- Programmet fungerer som en inputmetode og dermed i rigtig mange andre programmer – inklusiv LibreOffice. Med andre ord er det ikke begrænset til brug i en browser.
- Programmet kører helt lokalt.
Ift. vores ønskede anvendelse har Typing Booster dog disse begrænsninger:
- Dets forslag antager, at man staver perfekt (den kommer kun med forslag, der præcist matcher de indledende bogstaver i ordet, man har skrevet)
- Det kommer som udgangspunkt ikke med ordforslag, før man er startet med at skrive.
- Det virker generelt ikke til, at den har særlig stor kontekstforståelse ift. de ord, der foreslås.
- Dets oplæsning ser ud til at virke lidt inkonsistent.
Da Typing Booster er open source, tænker vi potentielt, at vi kan justere det, så det kan hjælpe dyslektikere. Det kræver en ændring i den motor/sprogmodel, der kommer med forslag. Herefter skal der ske en integration til en bedre og mere naturlig oplæsning end den, der bruges som udgangspunkt (espeak).
Lykkedes det så?
Vi havde to dage til workshoppen, og her lykkedes det os at lave en prototype, der modificerede ordforslagene og som også havde en forbedret oplæsning via integration med et open source offline system til tekst-til-tale.
Det viste sig dog, at det var lidt besværligt at sætte udviklingsmiljøet op pga. mangelfuld dokumentation, men det lykkes til sidst at få et skrøbeligt setup op at køre, som var tilstrækkeligt til de indledende tests.
Potentielt kan vores tests blive til virkelighed, men det ville ikke være en lille opgave. Vi skal i så fald have bygget et mere robust udviklingsmiljø samt have udviklet eller fundet en endnu bedre sprogmodel. Det her var dog begyndelsen, og vi er langt klogere, end da vi startede.
I de kommende måneder går vi i dialog med anvenderne af OS2borgerPC for at få en fornemmelse af, om der er basis for en samfinansieret udviklingsopgave.