Grønlands nye skattesystem Suila: En digital gamechanger
Tilbage i juni 2024 igangsatte Magenta Grønland projektet Suila – et system, der beregner og estimerer grønlændernes forventede årsindkomst og håndterer den månedlige aconto-udbetaling af beskæftigelsesfradraget. Projektet blev lanceret i forbindelse med Grønlands skattereform og har siden udviklet sig til en stor succes for både Skattestyrelsen i Grønland og Magenta. I slutningen af marts 2025 blev en vigtig milepæl markeret, da systemets første udbetaling til borgerne fandt sted. I den forbindelse har Bent Handberg, direktør for Grønland Magenta, skrevet et indlæg om projektets rejse fra start til nu.
Ny skattereform
Fra den 1. januar 2025 trådte den nye skattereform i Grønland i kraft. Reformen har til hensigt at reducere ulighed og øge incitamentet til at arbejde. Skattereformen har bl.a. betydet, at det årlige beskæftigelsesfradrag for nogle indkomstgrupper er steget til 15.800 kr. årligt (over 1.300 kr. om måneden).
Tidligere var det først ved årets udgang, at man endeligt kunne beregne det helt korrekte beløb, som den enkelte borger er berettiget til. Der har derfor været et stærkt politisk ønske om, at beskæftigelsesfradraget skal udbetales månedligt frem for årligt, for løbende at synliggøre den økonomiske fordel ved at være i beskæftigelse.
Fra komplekse beregninger til enkel udbetaling
Den udarbejdede løsning hedder Suila – og den indebærer, at der månedligt skal udbetales et ”a conto-beløb” – Suila-tapit – der samlet set svarer til det korrekte årlige beskæftigelsesfradrag, når året er omme.
For hver borger modtager løsningen indkomstdata for den aktuelle måned, herunder lønindkomst, indhandlingsindkomst, udbyttebetalinger og B-indkomst. Disse indkomstdata holdes op mod tidligere indkomster, borgerens forskudsopgørelse for B-indkomst og indhandling samt viden om borgerens indkomstmønstre fra de to foregående år. Baseret på disse informationer beregnes borgerens forventede årsindkomst, som altså danner grundlag for månedens udbetaling af Suila-tapit til den grønlandske borger.
Suila henter oplysninger fra skattesystemet eSkat samt udbytteindberetninger og sender besked om udbetalinger til borgerne gennem økonomisystemet Prisme. I Prisme kan der desuden foretages modregning i udbetalingen, hvis borgeren har ubetalt gæld til Selvstyret.
Der er lavet en selvbetjeningsside på www.sullissivik.gl, hvor borgere kan logge ind med MitID for at få et detaljeret indblik i beregningen af deres Suila-tapit samt se forventede udbetalinger for årets resterende måneder.
Tilsvarende er der lavet en brugergrænseflade til Skattestyrelsens borgerservice, som kan hjælpe borgere, der henvender sig med spørgsmål.
Agilt samarbejde og open source banede vejen for succes
Projektet er udviklet som et agilt open source projekt, der er baseret på et tæt samarbejde mellem den grønlandske Skattestyrelse og Magenta Grønland.
Ved projektstart i juni 2024 var lovgivningen endnu ikke færdiggjort eller vedtaget (det blev den først i november), så der har været behov for stor fleksibilitet i planlægningen og hurtige beslutningsprocesser hos både Skattestyrelsen og Magenta. Samtidig har Magenta varetaget mange af de projektstyringsaktiviteter, som traditionelt ligger hos kunden – bl.a. den organisatoriske implementering af de nye arbejdsgange, som følge af de nye processer, der kræves for at forvalte den nye lovgivning.
Tirsdag den 18. marts 2025 blev der som planlagt udbetalt ca. 17,4 mio. kr – fordelt på 21.298 grønlandske borgere. Det var en meget glad Skattestyrelseschef, Kim Neumann Nielsen, der holdt en takketale til Skattestyrelsens medarbejdere på tværs af både Grønland og Danmark. Både Suila-systemet samt brugergrænsefladerne til borgere og borgerservice har fungeret, som det skal, og på trods af det høje antal logins på brugernes selvbetjeningssider har den ekstra belastning hos Skattestyrelsens borgerservice været lavere end forventet. Alt i alt har projektet derfor været en stor succes for både Skattestyrelsen og Magenta, og det er rigtig vi stolte over.

Vidste du?
Suila er selve navnet på systemet, og Suila-tapit er navnet på de penge, som borgerne får udbetalt.
Navnet Suila har ikke i sig selv en betydning, men er en sammentrækning af de to grønlandske ord ‘Sulinermut Ilanngaat’.
Siverth Larsen, souschef i Skattestyrelsen siger: “Ordstammen for sulinermut er sulineq, hvilket på dansk betyder at arbejde. Ordet ilanngaat er lidt mere ‘langhåret’. Det kan betyde fradrag, at trække noget fra, skære et stykke af det, reducere det, fjerne noget af det – alt efter hvilken kontekst ordet indgår.”